Zagreb

Zagrebačke zelene oaze

1. Park šuma Tuškanac

 

Tuškanac se oduvijek smatrao `plućima` grada Zagreba. Nekoć gusta, prirodna tuškanačka šuma pružala se kao sljemenski ogranak od Medvednice do srca grada.

Taj prirodni `privilegij` ima malo koji grad - šumsko šetalište u samom središtu.

 

2. Park-šuma Maksimir

 

Park - šuma Maksimir otvorena je 1794. godine, na tada rubnim dijelovima grada Zagreba (i na krajnjim južnim ograncima Medvednice). Nastao je krčenjem autohtone šume hrasta lužnjaka i običnoga graba. Inicijator izgradnje takvog parka bio je biskup Maksimilijan Vrhovec, kada je odlučio da na mjestu stare biskupske šume, zagrepčanima podari park za odmor i rekreaciju. Park Maksimir je i dobio ime prema svom osnivaču - Maksimilijanov mir ili skraćeno - Maksimir.

3. Gradski park Bundek

 

Preko mosta u Novom Zagrebu nalazi se park Bundek koji je često središte raznih događanja tokom godine. Omiljeno obiteljsko okupljalište za roštiljanje i rekreaciju.

4. Jarun

Još jedna zelena oaza uz jezero Jarun središte je dobre zabave uz mogućnosti rekreacije i raznih događanja.

5.  Botanički vrt PMF-a Sveučilište u Zagrebu

 

Prekrasni botanički vrt omiljena je destinacija zagrebačkih šetača kao i brojnih turista koji posjećuju grad Zagreb.

Idila zelenila, raznih zaštićenih i endemičnih biljnih vrsta slavi 125 godina svog postojanja. Mnogi zaljubljeni parovi svoju ljubav pronašli su upravo u zelenilu botaničkog vrta koja je omiljena destinacija brojnih botaničara, ljubitelja prirode, pjesnika i umjetnika.

Kultni kafići s dušom

Show more

Slastice na drugi način

Amèlie shop

Otvorio se novi Amèlie shop koji u ponudi ima raw slastice i proizvode domaćih kreativaca.

U Vlaškoj 2 nalazi se novi Amèlie shop koji predstavlja uzbudljive novosti. Uz standardnu Amèlie ponudu koja je dostupna za van, u ovom shopu naći ćete slatke delicije poput ručno rađenih keksića, medenjaka i namaza, a tu su i potpuno nove raw slastice koje se izrađuju prema recepturi Amike Tomčić.

Jolie Petite Patisserie

Redovi ispred slastičarnice u vlasništvu Ljupke Gojić Mikić i njenog supruga Mihaela Mikića nisu bez razloga. Divne ukusne kreacije su za preporuku, a u meniju je čak i raznlik izbor pića poput Macha. U svakom slučaju mjesto koje predstavlja cjelokupnu jedinstvenu ponudu u gradu Zagrebu. Lokacija: Ul. Tina Ujevića 17 (Knežija)

Preporuka za srpanj 2022.

Za početkak dana svako preporučamo kavicu na vašem omiljenom mjestu; mi smo izabrali Gostionu na Trgu Petra Preradovića. 

Vrijedi istaknuti i zagrebačka Dvorišta koja traju od 13.07. do 24.07.2022. Privatni vrtovi otvoreni za javnost uz uslugu ugostitelja mogu ostaviti lijepi utisak na ljeto u Zagrebu.

Šetnja iza kavice zahtjeva kuglu sladoleda u Meltu u Radićevoj 3a. Domaća izrada sladoleda nas je oduševila, a kuglica lubenice osvježila.

Aktualno je događanje ljeto kod Matoša gdje možete zaplesati ili prošetati u jako lijepo uređenom ambijentu ulicama grada Zagreba.

Za one ozbiljnije predlažemo izložbu MOREŠKA I KUMPANIJE - plesovi s mačevima na otoku Korčuli. Izložba je postavljena u Etnografskom muzeju grada Zagreba koja počinje danas; 07. srpnja 2022. u 19 sati te se može pogledati do 24. srpnja 2022. 

 

Autor: Monika Damjanović